Broodpudding van Elvire

“Hey Hilde, lust jij een stukje bodding?”, zo klop ik op een ochtend aan bij de buurvrouw. ‘Zelfgemaakt, voor het eerst, een probeerselke.’ We verrassen elkaar vaker op die manier met gerechtjes die altijd wel in de smaak vallen. Deze keer nog meer: Hilde vertelt me dat haar moeder indertijd bodding maakte, een herinnering die ze na al die jaren nog altijd koestert. Ik geniet van het luisteren naar haar verhaal en de zachte warmte die ze daarbij uitstraalt.

Een moment dat me raakt en bijblijft, temeer daar buurvrouw Hilde en mijn moeder goed met elkaar overweg konden. Het inspireert me bij het idee dat ik had om mooie herinneringen als deze te delen, en geeft me vertrouwen dat er altijd wel een antwoord komt, op een moment dat je het vaak niet verwacht, en vaak dichterbij dan je dacht…

Broodpudding maken is een ideale èn gemakkelijke manier om oud brood om te toveren naar een hemels gebak. Als er een hemel bestaat dan zitten onze moeders nu zonder twijfel samen te genieten van een ‘zjatteke koffie’ en een stukje bodding à la Elvire Van den Berghe. Wij smullen er hier van als ontbijt en als tussendoortje, en delen het recept graag met jou. Alvast benieuwd of het jou smaakt, en wat jouw favoriete boddingmoment van de dag is. ‘Elk moment is zeker een optie. 😉

Benodigdheden ‘broodpudding van Elvire’:

Rozijnen100gr
Melk*6 dl
Vanielsuiker / vanillesuiker1 zakje
Kaneelpoeder1 theelepel
Oud witbrood400 gr
Bruine suiker80 gr
Eieren3
Peperkoek3 sneetjes
Appel2
ZoutSnuifje
Boter
Bloem
Ingrediëntenlijst ‘broodpudding van Elvire’

Bewerkingen ‘broodpudding van Elvire’

  • Verwarm de oven voor op 170°C;
  • doe de rozijnen in een kommetje en laat weken in wat water of melk;*
  • doe de melk in een pannetje met de vanielsuiker en verwarm het op de stoof (een zacht vuur);
  • breek het oud brood en de korstjes in grove stukken ( van zo’n 2 bij 2 cm) en doe ze in een kom;
  • breek de peperkoek in kleine brokjes en doe ze bij het brood;
  • voeg het zout, het kaneelpoeder, de bruine suiker en de eieren bij, goed mengen;
  • breek de peperkoek in kleine brokjes en doe die ook bij het mengsel;
  • giet de cognac van de rozijnen, en roer ze onder het mengsel;
  • haal de melk van de stoof (het vuur) en giet ze over de broodmengeling;
  • alles goed bewerken ( roeren/mengen) tot een gladde brij ( egaal beslag), grotere stukjes brood of peperkoek mag;
  • schil de appels en snij in dunne schijfjes;
  • meng de appelstukjes onder de brij ( het beslag);
  • smeer de bakvorm* in met boter, strooi er wat bloem over;
  • doe het mengsel in de vorm en bak in de oven voor 1u.*

Tips

  • Melk: Elvire gebruikte volle melk, ikzelf maak het klaar met een plantaardig alternatief van haver;
  • als aternatief voor het water en de melk kan je een scheutje cognac, rum of zoete witte wijn gebruiken;
  • je kan de theelepel kaneelpoeder weglaten als je niet houdt van de smaak van kaneel;
  • Elvire gebruikte een lange vorm, ik soms ook een ronde springvorm wat ook prima werkt;
  • de baktijd is ongeveer 1u, afhankelijk van je oven, controleer af en toe;
  • nadat de broodpudding is afgekoeld, kan je deze bestrooien met bloemsuiker;
  • speel en varieer gerust naar jouw smaak door er in plaats van de appel bijvoorbeeld besjes en/of gehakte noten, witte chocolade,… aan toe te voegen.

Categories: Mamsky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *