Navigation Menu+

Open your heart…

Posted on Apr 12, 2015 by in Vie | Dancing Freedom, Vie | Hors Categorie | 0 comments

Afgelopen vrijdag straalde de zon warm. Ik had een dagje verlof, en was vroeg uit de veren om m’n terras zomerklaar te maken. Een streepje zonnige muziek erbij, en ineens had ik zin om te dansen…

Gisteren regende het dan weer, het ideale moment om m’n belofte aan m’n neefje en nichtje na te komen en samen naar de film te gaan. Blij was ik toen ze tijdens de reclame spontaan begonnen mee te wiegen op het ritme van de muziek, hun gezichtjes stralend van plezier. Na de film dansten we lachend tussen de regendruppels door naar de auto. ‘De mensen’ keken raar op, maar het kon ons niet deren. Wij hadden zin om te dansen…

Dancing Freedom

“Ik kan niet dansen”, dacht ik altijd, en dus deed ik het zelden. Terwijl ik altijd heel veel goesting had om te dansen, soms op de gekste momenten. Op maandagochtend in putteke winter, bijvoorbeeld, als de trein geannuleerd is en je een half uur moet wachten op de volgende. Ik geef toe, het klinkt misschien een beetje bizar. Maar is het niet ongelooflijk jammer dat je iedereen hoort zuchten en klagen, terwijl dat die trein heus niet sneller doet toekomen. Ik zou als ik die trein was ook geen goesting hebben om… Dansen versnelt de vertraging ook niet maar maakt het wachten wel leuker. Althans, dat dacht ik steeds. En toch, toch deed ik het nooit, ik durfde niet.

Tot ik Dancing Freedom ontdekte, en leerde dat dansen zoveel meer is dan bewegen. En bewegen zoveel meer is dan dansen. Dancing freedom is een ritueel, waarbij je rond een thema doorheen de vijf elementen ( aarde, water, vuur, lucht, ether) danst, en leert luisteren naar je ‘ inner dancer’. Geen vastomlijnde choreografie, je gevoel bepaalt de dans, anderhalf uur lang. Nadien zit je twee aan twee, en vertel je in drie woorden hoe jij je voelde tijdens het dansen. Dit gevoel leg je in je ‘inner dance’, je danst terwijl de andere toekijkt. Deze vertelt je dan in drie woorden hoe ‘ie jou ziet als je danst. Had ik dit op voorhand geweten, ik zou nooit naar de lessen gegaan zijn.  Dansen terwijl iemand toekijkt, terwijl dat idee van “ik kan niet dansen”, overheerste, ben je gek!  Maar na anderhalf uur vrij dansen, had ik vleugels en kon het me niet meer schelen wat de andere dacht. Een gevoel dat na elke sessie een beetje versterkte. Ook al zijn er nu even geen Dancing Freedom sessies meer, dat gevoel blijft nog steeds nazinderen.

Open your heart

Een paar dagen geleden spurtte ik het perron op, ik was net op tijd om de aankondiging te horen dat de trein een nader te bepalen vertraging had door een defect motorstel. De ervaring heeft me ondertussen geleerd dat ze die trein uiteindelijk annuleren, en dat je in de volgende van een half uur later als sardientjes op elkaar gepakt staat. Even voelde ik me geïrriteerd. Ik had die ochtend gevochten met m’n wekker, de verleiding om een half uur te blijven liggen weerstaan en me uit bed gesleept, terwijl ik dus gewoon had kunnen blijven liggen.  Toen hoorde ik geklaag rond me, zag ik boze blikken en zo wilde ik mezelf ècht niet horen of zien. En dacht ik aan het nummer dat ik de avond tevoren gedownload had op iTunes,  ‘Open your heart’ van Ricardo Gonzalez.

Open your heart

Die naam doet bij jullie misschien een belletje rinkelen, maar bij mij deed die dat niet toen ik Ricardo leerde kennen. Dat was na de laatste Dancing Freedom sessie van vorig jaar, toen onze facilitator Hilde ons uitnodigde voor een feestje bij haar thuis. Ricardo vroeg of iemand zijn richting uit reed, ik bood hem een lift naar huis aan. Iemand grapte “Als jij dan voor haar zingt in de auto!” Ricardo nam in het najaar van 2013 deel aan het programma ‘De beste Singer- Songwriter van Vlaanderen’, waarin hij tweede eindigde. Ik viel uit de lucht, kende de format van het nummer van Maaike Ouboter, maar wist niet dat ze het hier ook op tv hadden gebracht. Ik kijk dan ook zelden tv. Hoe dan ook, Ricardo bracht in de auto op weg naar huis zijn ‘Open your heart’. Toen ik het een paar dagen geleden opnieuw hoorde, was ik nog steeds onder de indruk. Het is een gevoelig en breekbaar nummer, geschreven door Lennert Maes. Andries Boone en Koen Renders – aka Spencer The Rover – werkten ook mee aan de single. Het doet me qua sound and feel een beetje denken aan de muziek van Eels. Geen typische dansplaat dus maar wat ik tijdens de Dancing Freedom sessies leerde is dat je altijd kan dansen, als je wil, in de dans ben je vrij… En dat deed ik, daar op het perron in een klein stationnetje, zonder er bij stil te staan wat de anderen zouden denken. Een jong meisje en een oudere man dansten mee. En ook al keken sommigen wat raar op, het kon me niet schelen. Van mij mag de trein wel wat vaker vertraging hebben…

Benieuwd om ‘Open Your Heart’ te horen? Voorlopig draaien ze de single niet op de Vlaamse radiozenders. Je kan naar het buitenland trekken, waar Ricardo zijn hart volgt en muziek speelt. Je mag ook bij mij komen luisteren, en mee dansen, altijd welkom, mijn terras is ondertussen zomerklaar. Of je kan het nummer ook gewoon downloaden op  iTunes. 🙂

468 ad

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *